Close protection agents – DAS

Om bij te dragen tot de nabije bescherming van Belgische topambtenaren in het buitenland, creëerde de Belgische Special Forces Group een cel Detachement Veiligheids agenten (DAS). De SF Gp is verantwoordelijk voor de selectie, vorming en voortgezette training van de DAS-agenten.

Training

De DAS-training vormt Close Protection specialisten om leidinggevende functionarissen in het buitenland te begeleiden en te beschermen. Hun training vereist een doorgedreven fysieke training en een heel gevarieerd gamma aan technieken zoals het manipuleren van meerdere wapens, in staat zijn directe medische hulp te geven, rijvaardigheid en geavanceerde communicatiemethoden.

Character

De veiligheidsagent moet een specifiek psychologisch profiel hebben, waarbij maturiteit, integriteit, discretie, zelfbeheersing en een zekere actie-intelligentie vereist zijn om huidige of toekomstige bedreigingen te kunnen evalueren. Aan het einde van de DAS-trainingscyclus, die vele maanden duurt, moeten kandidaten verschillende complexe oefeningen uitvoeren die de realiteit van hun toekomstige missies weerspiegelen.

Constant improvement

Gezien hun regelmatige ontplooiing in verschillende landen en de voortdurende evoluerende dreiging moeten reeds opgeleide agenten voortdurend worden bijgeschoold.