Op 27 February 2018, om 1900 uur, verloor Dimi’s familie, de Special Forces Group en de natie een buitengewone zoon, broer en verdediger van onze waarden.

Door Special Forces operator te worden had Dimi een leven in de schaduw aanvaard, maar zijn dood mag niet in de vergetelheid verdwijnen.
De hoofdtaak van de Belgische Special Forces Group, het verdedigen van de Belgische belangen en onze waarden en manier van leven beschermen is enkel mogelijk met Belgiës besten. Om in staat te zijn om het hoofd te bieden aan hedendaagse dreigingen, zowel in binnen- als buitenland, ondergaan de operatoren van de Special Forces een keiharde en veeleisende training. Ze flirten met de grenzen van het onmogelijke en verder… Dit zijn de mannen die het gevaar trotseren zodat anderen veilig kunnen zijn.

Special Forces operator worden was Dimi’s droom en voor de Special Forces was hij inderdaad een droom operator. Intelligent, uiterst fit en een onverzettelijke wil om te slagen. Dimi is het type man dat vorm geeft aan het succes van de Belgische Special Forces en bij gevolg, aan onze veiligheid.

Leergierig, aanpassingsvermogen, zin voor verbetering, altijd streven om uit te blinken en het beste van zichzelf te geven. Waar andere moeilijkheden en beperkingen zagen, zag Dimi uitdagingen en mogelijkheden. Hij koos niet voor een gemakkelijk leven maar aanvaarde zijn veeleisende job met de glimlach. Door Special Forces operator te worden aanvaardde hij de hardheid en de inherente gevaren verbonden aan het beroep.
Dimi was een operator, 27 jaar oud. Hij slaagde in de Q-course 2017 en had net het einde van zijn voortgezette vorming bereikt. In Eloy had hij de High Altitude Freefall cursus afgerond alvorens zich naar Yuma, Arizona te verplaatsen voor de Tactical Air Insertion training.

Dimi was een natuurtalent. Hij beschikte over alle goede ‘operator’ eigenschappen en blonk uit in alles wat hij deed. Zijn glimlach en geestdrift maakten hem onmiddellijk geliefd en hij werd erg gewaardeerd door zijn collega’s. Het was overduidelijk dat hij met volle teugen genoot van zijn nieuwe leven in het Operationele Detachement en er wachtte hem een veelbelovende toekomst binnen de eenheid.
Dimi verloor zijn leven tijdens een High Altitude High Opening (HAHO) sprong in de woestijn van Yuma, Arizona.

Deze nachtsprong, met volledige operationele uitrusting zoals een zware rugzak, tactische webbing, bewapening en nachtzicht apparatuur zou het begin zijn geweest van een 2-daagse oefening. Het had fatale gevolgen voor Dimi, die later door een Search & Rescue (SAR) helikopter gevonden werd op een berghelling, zijn hoofd- en reservevalscherm langs hem. De SAR helikopter heeft Dimi van de berghelling gehaald en eerst naar zijn team gebracht. De teamleader heeft Dimi vergezeld naar het Yuma Regional Medical Center.

Woorden kunnen het verdriet en de wanhoop van de familie en zijn collega’s niet beschrijven. Hun verlies is het onze en het mag duidelijk zijn dat zijn dood een verlies is voor de hele natie.
De Special Forces operators in Yuma hielden een ingetogen ceremonie op de berghelling om hun gevallen kameraad te eren. (zie foto) Een gedenksteen werd de berghelling opgedragen om de plaats te markeren waar Dimi zijn leven verloor.
Het voltallige Belgische personeel ter plaatse kwam hem de laatste eer bewijzen.
Dit weekend werd Dimi teruggebracht naar België om verenigd te worden met zijn familie.
Aan de pers wordt gevraagd om het rouwproces van de familie te respecteren.

Dimi,
Ondanks je jonge leeftijd gaf je ons enkele levenslessen:

  • Voor hen die dienen als militair, politie, brandweer of medisch personeel… dank u voor jullie inzet en offer.
  • Voor de anderen, gedenk hen die bereid zijn de hoogste prijs te betalen voor jullie veiligheid
  • Voor de SF Gp; bergen beklimmen, de top bereiken, altijd doorgaan is wat ons kenmerkt. Maar op weg naar de top zouden we af en toe halt moeten houden om van het uitzicht te genieten.

Dimi, we zullen jou herdenken en ons verdriet moet plaats maken voor respect. Je koos voor een leven vol gevaar en ongemak om anderen te beschermen. Je leven was passie en avontuur. En je stierf zoals je geleefd hebt.

Special Forces Group Belgium
Who dares wins – Far ahead